image

PeyamaKurd Özel - Terör örgütü IŞİD’in bir zamanlar ünlü olan başkenti Rakka'dayız. Kadınların evin içine hapsolduğu ve sadece erkek bir koruyucuyla tamamen örtülü olarak görülebildiği Rakka!

ABC News Rakka'nın Kadın Sivil Konseyi Lideri Leyla Mustafa ile IŞİD’in burada işgal ettiği yerleri gezdi. Yeniden inşa çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir inşaat mühendisi ile şehri gezmeyi daha çok istiyorum. 

Bugün öğlen vakti ve çekim için sadece birkaç saatlik bir kış güneşi ışığımız olacak. Ayrıca karanlık olmadan önce Rakka'dan ayrılmamız gerekiyor.

Şehir Kürt savaşçılar sayesinde terör örgütünü dışarı atmış olabilir, ancak Rakka bir yeraltı ağına dönüşmüş durumda ve hala tehditler devam ediyor.

"Kadın Sivil Konsey üyeleri, yakın olan bazı meslektaşlarının saldırılara ve suikastlara maruz kaldığını" belirtiyorlar.

Dini özgürlük, toplumsal cinsiyet eşitliği hukukta yer almaktadır.

Leyla, Suriye'nin yaklaşık dörtte birini yöneten ve az bilinen otorite olan ‘Kuzey Doğu Suriye'nin Özerk Yönetimi'nin’ bir parçası durumunda.

Bu isim (Özerk bölgenin), birçok Batı ülkesininkilere meydan okuyabilecek ilkeye sahip. Yönetimin tüm alanlarında kadın ve erkeğin eşit temsili din özgürlüğü gibi yasalar bulunuyor.

Bu demokratik deney, Kürtlerin bünyesinde daha yoğun olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD’den kurtardığı alanlarda ortaya çıkıyor.

ABD liderliğindeki koalisyonun desteklediği SDG, Deir ez-Zor bölgesindeki Baghoz köyünde hala örgüt ile çatışmaya devam ediyor.

‘İdare federal bir Suriye'de özerklik arıyor’

Özerk yapı uluslararası olarak tanınmamış durumda. Ancak temelde, okulların ve hastanelerin açılması dahil olmak üzere büyük çaplı yeniden yapılanma süreçleri var. Doğum, ölüm ve evlilik kayıtları… ve daha birçok bürokratik çalışma burada, diğer devletlerde olduğu gibi işlev görüyor.

Ancak bu genç demokrasi yakında IŞİD’ten çok daha büyük bir tehditle karşı karşıya kalabilir.

ABD, yaklaşık 2 bin askeri çıkarmayı ve sadece küçük bir barışı koruma kuvvetini geride bırakmayı planlıyorlar.

Bu durum olduğunda, Kürt liderliğindeki otorite bölgedeki korumasını kaybedebilir.

Türkiye, Rojava’yı işgal etmeye ve Kürtleri parçalamayı kendine söz vermiş vaziyette. 

Çünkü buradaki özerkliğin, benzer taleplerle içinde 15 milyona yakın Kürd’ü barındıran Türkiye’de de oluşabileceği ve halkın buna empoze olacağından korkuyor.

SDG Komutanlarından Simko Şikakî, "Koalisyon buradan çıkınca, bizimle savaşmak isteyen IŞİD’ten daha kötü insanlar olduğunu biliyoruz. Durumu izleyeceğiz ve Türkiye saldırdıktan sonra buna bir cevap vereceğiz” diyor.

 

Çeviri | PeyamaKurd