image

PeyamaKurd- Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türk-Suriye sınırında en az üç gözlem noktası kurdu. Bu hamle ile ABD, NATO müttefiki Türkiye'yi rahatlatmak için çabalarken, Halk Savuma Birlikleri'nin (YPG) yardımı ile Suriye'deki askeri varlığı sürdürme çabalarını hızlandırıyor. Al-Monitor’da yer alan bir analize göre, ABD gözlem noktaları sayesinde birçok durumu kontrol altınca alacak ve saldırıların kimler tarafından yapıldığını görebileceğini. Ayrıca, Kürtlerin IŞİD ile mücadelede daha aktif pozisyonda olacağı belirtiliyor.

‘3 kritik noktada gözlem noktaları’

Rojava’dan telefonla bağlantıya geçen bir Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilisi, ismini vermemek şartıyla konuştu. Yetkili, “Gözlem noktalarının Kobanê, Tel Abyad ve Resulayn’de Rojava sınırı boyunca ABD tarafından koruma altına alınmış topraklarda kurulduğunu” belirtti.

ABD Koalisyon sözcüsü Sean Ryan ise, konuya ilişkin ayrıntı vermekten kaçındı. Ryan Al-Monitor'a yolladığı e-postalarda: “ABD, Suriye-Türkiye sınırındaki insani gözlemler için yerleri inceliyor ve güvence altına alıyor. Bunun sebebi, sınırda güvenlik ve istikrarı desteklemektir ve koalisyonun durumsal farkındalığını geliştirmektir. Ayrıca terör örgütü IŞİD’e karşı mücadelenin devam etmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

‘Amaç ve anlam farklılığı oluştu’

Gözlem noktalarının asıl amacı, YPG’nin sınır boyunca Türk kuvvetlerine ateş açmasını ve terör örgütü IŞİD’e karşı devam eden mücadeleyi sarsacak olan gerginliğin tırmanmasını önlemektir.  Ancak Türklere göre gözlem noktaları Kürtleri korumak için tasarlandı. Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçen hafta Ankara’da bulunan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile yaptığı görüşmelerde “Gözlem noktalarının kaldırılması çağrısında bulundu.”  1 Kasım'da ABD ve Türk kuvvetleri, Menbiç etrafında ortak devriye faaliyetlerine başladı.

Ancak devriyelerin başlamasından sonra bile, Türk destekli Suriyeli Arap örgütler, Menbiç’teki koalisyon güçlerini hedef almaya devam ettiler. Koalisyon birliklerinin sürekli olarak taciz edilmesi, ABD'nin Türkiye'nin Menbiç üzerinde tam kontrol taleplerini yerine getirmesine baskı yapmak anlamına geliyor.

“Bana göre PKK ve YPG bölünemez”

Suriye savaşını yakından takip eden Atlantik Konseyi'nde kıdemli bir isim olan Aaron Stein, “James Jeffrey, kurulan gözlem noktalarının, PKK ve YPG’nin bölünmesine yardımcı olacağına inanıyor. Bana göre ise YPG ve PKK bölünemez. Çünkü Türk-PKK anlaşması olmaksızın, Türk Silahlı Kuvvetlerini YPG alanlarına sokmak, istikrarı bozacak” dedi.

Türkiye, YPG'nin kendileri açısından tehdit oluşturduğunda ısrar ediyor ve ABD’nin onlarla olan ortaklığından vazgeçmesi için baskı yapmaya devam ediyor. Bunun nedeni çok açık. YPG’nin Türkiye tarafından PKK’nin uzantısı olarak görülmesi. Türkiye, nehrin doğusunda (Fırat nehri) Kürt savaşçılarının kontrolündeki ve ABD korumalı bölgeyi istiyor. 

‘Görünürde değişim mevcut değil’

Görünürde SDG ve YPG ile ortaklığa ilişkin bir politika değişikliği mevcut değil ve “onlara alternatif bir güç oluşturma planı da bulunmuyor.”

Ancak belirli alanları kimin elinde bulunduracağı ve bölgeleri kontrol edeceği düzenlemeler yapılacaktır. Yerelde Arap çoğunluklu bölgelerde Araplar ve Kürt çoğunluklu bölgelerde ise Kürtler değerlendirilecektir. YPG böyle bir duruma açıktır.

‘Gözlem noktaları ve koalisyon gözlemcileri’

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ordusunun YPG'yi ,Menbiç’ten çıkarma konusunda kararlı. Mart ayında yapılacak kritik belediye seçimlerine günler kala, Erdoğan’ın, zayıflayan ekonomiyi unutturmak ve milliyetçi oyları toplamak için bir saldırı hazırlığında olduğu göz ardı edilemez.

Gözlem noktaları Türkiye'nin, ABD güçleriyle çatışmasını riskini ortadan kaldıracak nitelikte. Koalisyon gözlemcilerinin varlığı da, Türkiye'nin YPG'nin saldırgan tutumda olduğunu iddia etmesini zorlaştırıyor. Ama bu durum sonsuza dek böyle kalmayacaktır. 

 

| Haberin Türkçe çeviri kaynağı PeyamaKurd'e aittir.