
PeyamaKurd - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ordusunun ABD destekli Kürt Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) karşı büyük çaplı bir operasyon gerçekleştireceğini bu yıl ikinci defa duyurdu. Erdoğan ilk tehdidinde Afrin'e karşı sınır ötesi harekat gerçekleştirdi.
İkinci tehdidinde de (Çarşamba günü) Fırat’ın doğusunda yer alan YPG'yi hedef aldı. Türkiye, geçmişte Fırat'ın batısındaki YPG savaşçılarını kökten çıkarmak için askeri müdahalede bulunmuş, ancak ABD güçleriyle çatışmayı önlemek için nehrin doğusuna geçmemişti. Orta Doğu Enstitüsü Türkiye’nin olası operasyonuna ilişkin, “Türkiye Fırat’ın doğusunda ABD destekli YPG’ye saldıracak mı?” başlıklı bir analiz yayınladı.
“Erdoğan üç mesaj verdi”
Erdoğan'ın yeni bir askeri saldırı tehdidi üç farklı kitleye yönelik bir mesajdı. Birincisi uluslararası toplumdur. ABD’nin tepkisini test ediyor ve ayrıca Rusya’yla aynı çizgiyi izliyor. Çünkü Erdoğan’ın operasyon açıklamasıRusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ABD'nin Suriye'deki varlığını ve Kürtlere olan desteğini eleştiren konuşmasının ardından geldi. Lavrov, ABD’nin Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) destekleyerek, Suriye'nin toprak bütünlüğüne bozduğunu ve uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini belirtmişti.
İkincisi mesaj, Erdoğan’ın olası operasyonlar ile uluslararası camiada nabız yokladığı ve Türkiye’nin sınır güvenliğini kendi gücü ile koruyabileceği algısı.
Üçüncü mesaj ise, Türk milliyetçi seçmenidir. Çünkü Türkiye, Mart 2019 sonlarında yerel seçimlere gidiyor. İktidardaki AKP arkasındaki milliyetçi koalisyonu sabitlemek için YPG'ye ya da PKK’ye karşı askeri hamleler yapıyor.
“ABD, operasyonu desteklemiyor”
Bu mesajlar, Türkiye'nin Rojava’ya bir saldırı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini belirleyecek olasılıklar olarak okunabilir. Şimdiye kadar en kritik faktör ise ABD tavrı olacaktır. Türkiye’de hükümete yakın basından servis edilen haberlere göre ABD Suriye Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Erdoğan'ın sözcüsü arasında yapılan toplantıların önemli sonuçlar vermediği belirtiliyor. ABD operasyon konusunda isteksizken, Türk tarafı YPG'yibölgeden kökünden çıkarmak istiyor.
“Hayal bile etmeyin!”
Amerikalı yetkililer, kendileri tarafından korunan doğu Fırat bölgesinin olası saldırılarda ABD askerlerinin zarar görmesine neden olabileceği için Türkiye’nin planlarına dair endişelerini dile getirdiler. Ayrıca, Türkiye’ye Suriye'de bulunan ABD askerlerini hedef alma konusunu hayal bile etmemeleri gerektiğini açıkça ilettiler.
Erdoğan ABD askerlerine saldırmayacaklarını söyledi. Fakat Türkiye'nin ABD’ye ateş etmeden SDG’ye nasıl saldıracağını hayal etmek zor. Pentagon yaptığı açıklamada ise, “Tek taraflı askeri müdahale, özellikle ABD askerleri ya da yakın çevresine zarar verebileceği için büyük bir endişe kaynağıdır” dendi.
| Haberin Türkçe çeviri kaynağı PeyamaKurd’e aittir.