image

PeyamaKurd - ABD Uluslararası Koalisyona liderlik ettiğinden dolayı IŞİD ile mücadelede çok önemli roller üstlendi. IŞİD savaşı, 2014 yılında Kürtlerin yoğunlukta olduğu yerlerde başladı.

Suriye'de IŞİD terörü ile savaşan kilit güçlerden biri olan Halk Koruma Birlikleri (YPG), Ezidileri soykırımdan kurtarmaya da yardımcı olan bir Kürt savaş gücüydü. ABD, YPG ile ortaklık kurarak IŞİD'in Kobani kuşatmasına engel oldu ve Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kurulmasını teşvik etti. Bu durum, ABD'yi Rojava’daki Kürtlerle yakın çalışma içine koyarken, bazı ABD yetkililer DSG ile geçici, işlevsel ve taktiksel bir ilişkiyi tercih etti. 

The Jerusalem Post yazarı Seth Frantzman, bu hafta kaleme aldığı, “ABD hala Rojava’da Kürt birliğine yardım etmek istiyor” başlıklı yazısında Kürtlerin Rojava’daki durumunu ele aldı. Yazar, “Son zamanlarda çıkan haberlere göre Biden ve ekibi hala Kürt birlik müzakereleri üzerinde çalışıyor” diyor ve Kürtlerin de ortak bir noktada buluşmasının zamanı geldiğinin altını çiziyor.

Şimdi Biden yönetimi, kaotik Trump yönetiminin Rojava’daki yaklaşımını devraldı. ABD'nin SDG’yi destekleyen Brett McGurk gibi yetkili mimarlarından bazıları, yönetimdeki konumlarına geri döndü.

Trump yönetimi, Türkiye'nin 2018'de Afrin'i işgalini ve 160.000 Kürt'e yönelik etnik temizliğini görmezden geldi. Trump, ayrıca Ekim 2019'da Türkiye'nin Rojava’ya saldırmasını da sağladı. Türkiye cihatçı grupları silahlandırdı ve Suriyeli militanları Kürtlere karşı savaşmaya zorladı. Böylece onları Kürtlere karşı kullanabilecek ve Suriye'deki rejim dışı tüm güçleri etkisiz hale getirebilecekti. 

“Biden ve ekibi Kürtlerin birlik müzakereleri üzerine çalışıyor”

Son zamanlarda çıkan haberlere göre Biden ve ekibi hala Kürt birlik müzakereleri üzerinde çalışıyor. Rojava’nın karmaşıklığı içinde bunun gereken şey, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne (Rojava) ve oradaki diğer siyasi gruplara diğer Kürt grupların siyasete katılmasına izin vermeye çalışmaktır.

Bu karmaşık bir durum. Çünkü Kürtler Suriye'de bir azınlık olarak yaklaşık üç milyon insan. Bazı Kürtler, YPG ile bağlantılı siyasi parti olan PYD'yi destekliyor. Türkiye, PYD ve YPG’nin, PKK ile bağlantılı olduğunu iddia ediyor.  

Diğer yandan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) en büyük partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Rojava muhalefeti içinde yer alan Kürt Ulusal Konseyi'ne (ENKS) daha yakın. Bu aslında ABD'nin ENKS ve PYD’nin daha iyi geçinmesini istediği ve Rojava’da siyasete katılabilecek Kürt grupların sayısını artırdığı anlamına geliyor.

Rojava siyaseti şu an Kürt olmayan çeşitli grupları da içeriyor. Ancak hepsi PYD'nin sol eğilimli siyasetinin şemsiyesi altında. KDP'ye bağlı Kürt gruplar ise bu durumdan soğumuş vaziyette.

Diğer yandan ABD'nin yeni atanan Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı, Perşembe günü Rojava’da ENKS ile bir araya gelerek ülkesinin Kürt birlik müzakerelerine verdiği desteği yineledi.

“ABD, Rojava için şu an karmaşık bir siyaset içinde”

Sorun şu ki, PYD ve ona bağlı gruplar bölgede yaklaşık sekiz yıldır iktidarda. Küçük bir kontrol alanıyla başladılar, ancak ABD tarafından desteklenen SDG saldırıları, Münbiç'e ve Fırat'ın uzunluğuna kadar uzanan rollerinde büyük bir artışa yol açtı.

Yani Rakka ve diğer bölgeleri de kontrol altına aldılar. Yerel askeri konseyler ve diğer liderlik katmanları oluşturdular. Diğer Kürt gruplar kenara itildi.  ABD, şu aşamada Rojava’daki rolünü yeniden değerlendirebilir ya da elini çekebilir kararsızlığında. 

Türkiye'nin saldırıları devam ediyor. Bu, Suriye’yi istikrarsızlaştırmaya devam ettiği anlamına geliyor. Kürtlerin yaşadığı bölgelerde suyu kesiyor. Ankara'nın amacı Kürtleri, Hıristiyanları, Ezidileri ve diğerlerini etnik olarak temizlemek ve daha sonra gelecekteki bir anlaşmada Türk kontrolü altındaki bölgeleri rejim kontrolü veya Ruslarla değiştirmek.  

Ancak ABD için sorun daha karmaşık. SDG'nin bölgeyi kontrol etmeye, istikrara kavuşturmaya ve IŞİD ile savaşmaya ve El Hol kampı gibi yerlerde IŞİD tutuklularını kontrol etmeye devam etmesini isterken, bir noktada Suriye'den ayrılmak istiyor.

ABD'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Rojava’da reformlar için nasıl bastırdığı ve Kürtler ile nasıl çalıştığı konusunda teraziye koyması gereken çok şey var. İran, Irak ve Suriye'de ABD'ye baskı yapılmaya çalışılsa bile geri çekilmeyecekleri mesajı veriyorlar. Türkiye ve Rusya ise, ABD'nin belirli bölgeleri terk etmesini istiyor. Bölgede yeni bir denge savaşı başlayacağı sinyalleri uzak değil.


⇔ Çeviri: PeyamaKurd 

 


⇒ Farklı konulardaki analiz ve görüşlere bu LİNK üzerinden ulaşabilirsiniz