image

PeyamaKurd – Politico’nun, Erdoğan'ın dış politikalarıyla ilgili 'Türkiye: Birlikte yaşamak zor, onsuz yaşamak neredeyse imkansız' başlıklı analizinde, Erdoğan'ın karmaşık bir müttefik olduğu ifade edildi.

ABD merkezli Politico'da yayınlanan Ivo Daalder imzalı analizde "Karışık ve zorlu" bir müttefik olarak tanımlanan Erdoğan'ın dış politikaları mercek altına alındı.

"Geçen ay, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Batı'nın kusursuz düşmanlarından ikisi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile el ele tutuştu" cümlesiyle başlanan analizde Tahran zirvesinin hemen ardından İstanbul'da düzenlenen Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza törenine atıfta bulunularak, "Bundan sadece birkaç gün sonra ise bu kez Ukrayna'nın tahıl ihracatının Karadeniz'den geçmesine izin veren bir anlaşmanın imza töreninde BM Genel Sekreteri António Guterres'in yanında oturuyordu" denildi.

Erdoğan'ın bu diplomasi trafiğinin "onu hem kahraman hem de kötü adam" yaptığını ifade eden analizde Daalder bunun, "tam da Cumhurbaşkanı'nın sevdiği gibi" olduğunu belirterek "karmaşık bir müttefik" tanımını yaptı.

Türkiye'nin NATO için önemi çok açık

Türkiye'nin NATO için stratejik bir öneme sahip olduğunu, coğrafi konumunu betimleyerek anlatan Daalder, siyasi olarak da ittifaktaki tek Müslüman ülke olan Türkiye'nin Arap dünyası ve İran ile faydalı bir muhatap olabileceğinin altını çizdi. Yazıda, "diplomasisi yıkıcı dahi olsa Ankara'nın stratejik konumunun ve birçok kilit oyuncuyla olan bağlarının Türkiye'ye siyasi ağırlık kazandırdığına" vurgu yapıldı.

Türkiye'nin savaş deneyimine sahip olduğu ve bu sebeple NATO'nun en güçlü ikinci ordusu olduğu ifade edilen yazıda, "Ankara'nın yine de pek güvenilir bir müttefik olmadığı" vurgulanarak "Ankara'nın suç listesi kabarık" denildi.

Yazı şöyle devam etti: "Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı, Türkiye'nin suçlarını tamamen yeni bir düzeye taşıdı. Ülkesindeki muhalefeti baskılamaya çalıştı, muhaliflerini hapse attı. Ancak ülkedeki özgürlük konusundaki düşüş endişe verici olsa da iç karışıklık ve otokratik yönetim, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana dört askeri darbeye tanık olan bir ülke için yeni bir şey değil. Aksine, Türkiye'nin güvenilir bir müttefik statüsünü sorgulatan şey dış politikasında giderek istikrarsızlaşmasıdır."

Erdoğan, Putin ile ilişki kuran tek NATO lideri değil

Ukrayna'da başlayan savaş sonrasında Rusya ve Batı arasında izlediği politikalarıyla gündeme gelen Türkiye'nin değerlendirildiği yazıda, "Erdoğan, Putin ile sıcak ilişkiler kuran tek NATO lideri değil. Birkaç yıl önce İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi'yi veya bugün Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı düşünün.

Bununla birlikte, NATO'nun hava savunma ağına entegre edilebilecek Batı ekipmanı satın almak yerine Rusya'dan gelişmiş hava savunma füzeleri satın alan tek NATO lideridir. Aynı zamanda, birkaç hafta önce bir dizi tweet'te yaptığı gibi, bir müttefiki güç kullanmakla tehdit eden ilk Türk olmasa da tek NATO lideridir" denildi.

Erdoğan NATO için yıkıcı oldu

Erdoğan'ın NATO için de zorlu ve yıpratıcı bir müttefik olduğu ifade edilen yazıda, "Neredeyse tüm diğer müttefiklerin aksine, Türkiye veto kartını istediğini elde etmek için kullanmaktan ve yalnız kalmaktan mutlu" ifadeleri kullanıldı.

Son dönemlerde yaşanan ve dünya gündeminde geniş yer tutan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin isteksiz duruşu ve veto kartını gündeme getirmesinden bahsedilen yazıda, yine de Türkiye'nin topta kalması için stratejik sebepler olduğuna değinildi. "Hiçbir müttefikin Türkiye'nin sahip olduğu hayati stratejik öneme sahip olmadığına" dikkat çekildi.

Türkiye'nin NATO üyeliğinin son dönemlerde ittifak içinde tartışıldığı ifade edilen analizde, bunun bir sebebi olarak "Türkiye'nin radikal İslamcılara kucak açması ve Rusya'ya yönelik yaptırımları reddetmesi" konusuna vurgu yapıldı.

Türkiye'nin "güvenilir bir müttefik olmadığına" değinildiği ancak stratejik öneminin de ayrıntılı anlatıldığı analiz, şu sözler ile son buldu:

"Başka bir deyişle, Türkiye, birlikte yaşaması giderek zorlaşan ve onsuz yaşaması neredeyse imkansız bir müttefik."