
PeyamaKurd - Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Cizre’de 2015'teki sokağa çıkma yasağı döneminde 3'ncü bodrumda öldürülenlere ilişkin başvuruyu reddettiği kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı döneminde 2 ayrı bodrumda ölenlere ilişkin Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açılan dava reddedildi.
Gerekçeli kararda, “Başvurunun geçerli mazeret olmaksızın eksikliğin süresinde tamamlanmaması nedeniyle reddine karar verildi” ifadeleri yer aldı.
Anayasa Mahkemesi 21 Nisan 2021 tarihli kararda esasa girmeyerek başvuru sırasındaki eksik evrakların giderilmesi için avukatlara süre verildiğini, toplamda 45 günü bulan bu yasal süre içerisinde avukatların mazeret bildirmeksizin eksiklikleri gidermediğini ve bu nedenle başvurunun reddedildiğini duyurdu.
“Roboski davası da aynı gerekçe ile reddedilmişti”
AYM, Roboski'de katledilen insanlarla verdiği ret kararındaki 'eksik belge' gerekçesini burada da tekrarladı.
AYM, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski Katliamı’nı da benzer gerekçe ile reddetmişti.
Mahkeme iptale gerekçe olarak başvuru sonrası talep edilen bir belgenin avukatlar tarafından 2 gün geç ulaştırılmasını göstermişti.