image

PeyamaKurd- Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı Suriye konulu dörtlü zirvede Soçi mutabakatının ardından başta İdlibolmak üzere, sahadaki genel durumlar ve siyasi çözüm süreci masaya yatırılacak. 

Zirvede ana gündem, İdlib'deki ateşkesin sağlam zemine oturtulması ve Suriye krizine siyasi çözüm için ortak çabalar olacak. Zirve öncesi her ülkenin kendi siyasi geleceği için yürüttüğü bazı politikalar bulunuyor. 

Peki hangi ülke Suriye ve İdlib’e nasıl bakıyor ve ne düşünüyor? 

Almanya kanadı, zirveye yönelik yaptığı açıklamalarda, Soçi mutabakatını desteklediklerini ve İstanbul zirvesinin mutabakatın uygulanmasına katkıda bulunacağını belirtiyorlar. 

Fransa, İdlib'deki ateşkesin kırılgan bir yapıda olduğunu ve hızlı bir şekilde sağlam bir temele oturtulması gerektiğine gönderme yapıyor. Paris, zirveyi anayasa komitesi kurulmasını hızlandırmak ve siyasi süreci başlatmak adına bir "fırsat" ele alıyor.

Rusya ise zirvesinden dönüm noktası biçiminde karar çıkmasının beklenmemesi inanıyor. Zirvenin dört ülke arasında iş birliği alanları için fikir alış verişi yapmak için önemli bir platform olacağını belirtiyor.

Türkiye, İdlib’te barışın sağlanması ve uluslararası kamuoyunun dikkatini bölgeye vermesinden yana. Ankara’nın, Suriye politikası sadece İdlib ile sınırlı değil aynı zamanda Suriye’den, Türkiye’ye gelecek tehditleri de uzaklaştırma arayışında.