image

PeyamaKurd - Ekonomik zorluklardan dolayı İran, başta Suriye olmak üzere müttefik ülkelerine indirimli petrol satışını azaltma kararı aldı. 

Bu durumdan en çok etkilenen Suriye oldu. Suriye'deki birçok fabrika yakıtsızlıktan kapandı. Bu ülkedeki birçok vatandaş ise soğuk kış günlerini ısınmadan geçirmek zorunda.

İran'ın son dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntılar Orta Doğu'daki müttefiklerini de etkilemeye başladı. Tahran, başta Şam olmak üzere müttefik ülkelere indirimli petrol satışını azaltma kararı aldı.

İsrail’in Maariv gazetesine göre; İran ve Suriye arasındaki ittifak uzun yıllardır sürüyor. İran ve Rusya, Esad rejiminin hâlâ ayakta kalmasının ana faktörleri. İki ülke, yaklaşık 11 sene önce Suriye'de çıkan iç savaşı bastırmak için Esad'a yardım etti.

İran, müttefiki Şam’ı zora soktu”

Geçtiğimiz haftalarda Tahran'daki yetkililer, kış mevsiminde petrole olan talebin artmasıyla birlikte petrol için alıştıklarından daha yüksek bir bedel ödemek zorunda kalacakları mesajını Suriyeli mevkidaşlarına iletti. İranlılar bedelin ikiye katlanacağını açıkladılar. Sonuç olarak Suriye, 2011'de iç savaşın başlamasından bu yana yaşadığı en kötü yakıt sıkıntısına girdi.

Geçen ay Suriye’deki çok sayıda idari ofis, enerji tasarrufu amacıyla birkaç günlüğüne kapatıldı. Ayrıca elektrik kesintisi nedeniyle jeneratörleri çalıştırmakta güçlük çeken birçok fabrika da kapatıldı. 

Söz konusu fabrikalar artık onları çalıştırmak için belirli bir miktarda yakıt elde etme mücadelesi veriyor ama bahsedildiği gibi bu artık eskisinden çok daha zor hale geldi.

Tarihsel olarak, Suriye'deki haneler ısıtıcılarını çalıştırmak için yakıta bel bağladılar. Ancak geçen yıl içinde yakıt fiyatının beş kat artmasının ardından, bu, ülkedeki soğuk kış günlerini mevcut ısıtma olmadan geçirmek zorunda kalan birçok aile için karşılanamaz hale geldi. Hatta bu durum, yerel halkın belirli kesimlerinin sokağa çıkıp konu üzerinde gösteri yapmasına neden oldu.