image

PeyamaKurd - Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren uluslararası forum G20'nin liderler zirvesi yarın İtalya'nın başkenti Roma'da başlıyor. İki gün sürecek olan zirvede koronavirüs ile mücadele, pandemi sonrası ekonomik kalkınma ve iklim krizi konularına odaklanılacak.

30-31 Ekim tarihli zirve için Roma'ya gelmesi beklenen liderler arasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan Başbakanı Narendra Modi zirveye şahsen katılması planlanan liderlerden.

Görevi devretmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de son katılacağı G20 zirvesi için Roma'ya gelmesi planlanıyor. Merkel'in Roma'da Erdoğan ile görüşmesi de bekleniyor.

ABD Başkanı Biden'ın yapması beklenen ikili görüşmeler arasında ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron da yer alıyor. İki lider, AUKUS paktı krizi sonrası ilk kez yüz yüze görüşecek. Biden ayrıca bugün Vatikan'da Papa Francesco'yu da ziyaret edecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in ise pandemiyle bağlantılı nedenlerle Roma'ya gelmeyeceği belirtiliyor. Rusya ve Çin'in zirveye videokonferansla katılması bekleniyor.

COP26 öncesi gözler G20'de

G20 liderler zirvesi, Glasgow'da yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP26) hemen öncesinde düzenlenmesi nedeniyle de özel ilgi çekiyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinin COP26 öncesi iklim krizi konusunda vereceği mesajlar yakından izlenecek.