
PeyamaKurd - Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın süreci devam ederken DSÖ Genel Direktörü, Ukrayna savaşı ile ilgili de konuştu. Rusya yönetimine çağrıda bulunan Ghebreyesus, savaşın sonlandırılmasını istedi.
Rusya-Ukrayna savaşına dair değerlendirmelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Rusya'yı, bu savaşı durdurmaya çağırmayı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Ukrayna ziyareti kapsamında başkent Kiev'de Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Liashko ile ortak basın toplantısında, ülkedeki gözlemlerini ve sağlık sisteminin uğradığı zararları masaya yatırdı.
Bugüne kadar savaşın içinde büyüdüğüne dikkat çeken Ghebreyesus, "Savaşın yıkıcı etkilerini birebir biliyorum. Bu yüzden Rusya'nın, Ukrayna'yı işgaline çok üzüldüm" açıklamasında bulundu.
Rusya'ya savaşı durdur çağrısı!
Ghebreyesus, Ukrayna halkının, saldırılar karşısında direnişini takdir ettiğini de belirterek, "Kayıp yaşayan halk hala vazgeçmiş değil. Her şeye rağmen devam ediyor, savaşın tahrip ettiği sağlık binalarını onarıyorlar. Bu insanlar, sağlık hizmetlerine ve insan hayatını korumaya öncelik veriyor" dedi.
Ayrıca açıklamasında savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da sağlık merkezlerine 200 saldırı yapıldığı bilgisini aktaran Ghebreyesus şu sözlere yer verdi:
"Bu saldırılar durmalı, sağlık hizmetleri hedef olmaktan çıkmalıdır. Ukrayna'daki ekibimiz, savaş öncesinden bile daha güçlü bir sağlık sistemi inşa etmek için yoğun çalışıyor.
Bu çalışmalar devam edecek. Ukrayna'nın en çok ihtiyaç duyduğu ve DSÖ'nün maalesef yollayamayacağı tek ilaç barıştır. Bu yüzden Rusya'yı, bu savaşı durdurmaya çağırmayı sürdüreceğiz."