image

PeyamaKurd - New York Times (NYT) yayımladığı bir haberde Ezidilere ilişkin dikkat çekici bir rapor yayımladı.

Rapora göre, kayıpların çoğunun ölü olduğu varsayılırken, yüzlercesinin hayatta olduğu ve Suriye veya Türkiye'de esir tutulduğu düşünülüyor.

Haberde, kayıpların çoğunun ölü olarak varsayıldığı ve yüzlercesinin hayatta olduğu belirtildi.

Haberde en dikkat çekici ayrıntı ise bir çok Ezidinin Suriye veya Türkiye'de esir tutulduğu iddiasıydı.

NYT’nin haberine göre bazı durumlarda, aileleri nerede olduklarını biliyorlar ve hatta onlarla veya onları kaçıranlarla temas halindeler. Ancak hükümetlerden ve özel bağışçılardan gelen mali destek kuruduğu için yakınlarını kurtaramıyorlar.

Terör örgütü IŞİD’in Şengal bölgesindeki Ezidilerin anavatanını ele geçirdiği ve eski dini azınlığa karşı bir soykırım kampanyası başlattığı bilgisinin paylaşıldığı raporda, “3 binden fazla kişiyi öldürdü ve 6 binini ele geçirdi, birçok kadını seks kölesi yaptı” gerçeği yeniden hatırlatıldı.

“Ezidiler, Suriye veya Türkiye'deki farklı aşırılık yanlısı gruplar tarafından tutuldu”

“Irak Kürdistan bölgesel hükümetine göre, yakalanan Ezidilerin yarısı ya kaçtı ya da kurtarıldı, ancak yaklaşık 3 bin kişi hala kayıp” bilgisinin aktarıldığı raporun devamında şu ifadelere yer verildi:

“Hayatta kalanların çoğunun, gözaltı kamplarında ölen IŞİD savaşçılarının aileleriyle birlikte yaşadığına inanılıyor. Diğerlerinin ise Suriye veya Türkiye'deki farklı aşırılık yanlısı gruplar tarafından tutulduğu düşünülüyor.

Bazı çocuklar Ezidi olduklarını unutmuşlar.

Gazeteye konuşan Abbas, Hüseyin, kendi güvenliği için kimliğini açıklamadığı oğlunun günde yaklaşık 1 dolara inşaatta çalışmaya zorlandığını biliyor.

Ancak, Abbas Hüseyin esirlerin altı akrabasının her biri için talep ettiği 9 bin dolar olmadan sevdiklerini eve nasıl getireceğini bilmiyor.”