.jpg)
PeyamaKurd- Türkiye, on binlerce göçmeni Yunanistan sınırlarına taşıdığı iki haftalık agresif duruma son veriyor. Ancak Yunanistan ve Avrupa ile ilişkiler acı çekici bir durumda.
“Sona erecek sinyalleri”
Türkiye, Yunan sınır güçlerinden gelen sert bir tepkinin ve Avrupalı politikacıların diplomatik tepkisinin ardından on binlerce insanın Avrupa'ya doğru hareket etmesi için kapılarını açtığı iki haftalık operasyonu sona erdireceğinin sinyallerini verdi. Yunan-Türk kara sınırındaki göçmenler, bu hafta otobüsle İstanbul'a geri taşınmaya başladı.
New York Times gazetesi, geçen hafta Brüksel'de Avrupa Birliği liderleri arasında yapılan görüşmenin ardından Türkiye'nin sığınmacıların Avrupa'ya geçmesi için sınır kapılarını açma adımında 'değişim' olduğunu aktardı. Sınırda Yunanistan'a geçmeye çalışan sığınmacıların otobüslerle İstanbul'a döndürüldüğü belirtildi.
“Otobüs ile geri döndürüyorlar”
NYT'nin sınırdaki kaynaklara dayandırdığı habere göre, Türkiye'nin sınır kapılarını açması üzerine Yunanistan sınırında Avrupa'ya gitmek için bekleyen sığınmacılar otobüslerle İstanbul'a geri döndürülüyor. Yunan yetkililer de sınırı geçmeye çalışan sığınmacı sayısının son günlerde binlerden yüzlere düştüğünü söyledi.
Türkiye'nin sığınmacıların Avrupa'ya geçmesini kolaylaştırmada geri adım atması Avrupalı siyasetçiler tarafından Türkiye'nin yeniden sınırlarını kapatma ve ikinci bir göç dalgasını engelleme girişimi olarak yorumlandı.
28 Şubat'ta Türk hükümeti artık göçmenlerin Avrupa'ya geçişini engellemeyeceğini açıkladı ve ardından yüzlercekişiyi Yunanistan'ın sınırına taşıdı. Türkiye bu süreci daha fazla teşvik etmek için canlı yayın da yaptı.
Söz konusu bu hareket, Türkiye'nin Suriye'deki askeri faaliyetlerine Avrupa desteği ve ülkedeki dört milyon mülteciye daha fazla yardım sağlama girişimi olarak algılandı.
“Normalleşme ve iyi bir başlangıç”
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yapılan görüşmenin sınırda normalleşmeye dönülmesi için "iyi bir başlangıç" olduğunu söylemişti.
Avrupa Birliği'nin eski Türkiye büyükelçisi Marc Pierini, Türkiye'nin sınırları açma adımının Avrupa Birliği tarafından 'şantaj' olarak görüldüğünü ve sığınmacılar konusunda bir anlaşmaya varmayı zorlaştırdığını söyledi. Pierini, AB'nin Türkiye'ye sığınmacıları barındırması için daha çok para vermeye yaklaştığını belirtti.