
PeyamaKurd - ABD-Çin ilişkileri Tayvan'daki gerilim nedeniyle krtik bir aşamaya geldi. ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile bugün bir görüşmede yapan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’nin Çin’e ilişkin algısındaki bir sorun nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin ‘raydan çıkma’ riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre Wang, Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen G20 toplantısının oturum aralarında Blinken ile bir görüşme yaparak ikili ilişkilere temas etti.
Yapılan görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Wang şu ifadelere yer verdi:
“Birçok insan ABD’nin Sinofobi (Çin, Çin halkına veya Çin kültürüne karşı bir duygu ve ırkçılık) nöbeti yaşadığını düşünüyor. Böyle bir tehdidin büyümesine izin verilirse, ABD’nin Çin’e yönelik politikası, çıkış yolu olmayan bir çıkmaz sokak olacaktır."
Ayrıca Wang, Washington’un Pekin’e uygulanan ek tarifeleri mümkün olan en kısa sürede kaldırması ve Çin merkezli şirketlere tek taraflı yaptırımlar uygulamayı bırakması gerektiğini vurgulayarak, ayrıca ABD’nin Tayvan ile ilgili söz ve eylemlerinde dikkatli olması ve Tayvan’ın bağımsızlığını destekleyen güçlere yanlış sinyaller göndermemesi gerektiğini belirtti.