image

PeyamaKurd - TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, “Ak Parti'den en çok kopan kesim Kürtler oldu. Yani ilk Ak Parti'yi terk eden seçmen grubu Kürtler oldu. Türkiye genelinde Ak Parti'den kopuş Kürt nüfus arasında yüzde 25'lere 30’lara vardı” dedi.

Tol, Kürt seçmenin eğilimini, kentli Kürtleri ve Kürt seçmenin neden muhalefeti desteklediği başlıklarını değerlendirdi. Ulaş Tol, CHP’nin özellikle büyük şehirlerde genç Kürt seçmenin ikinci partisi haline geldiğini ifade ederek AK Parti ile CHP’nin yer değiştirdiğini belirtti.

“Kürtlerin sandık başına gittiğinde önemli olan nedir” konusuna dair ise Tol şu ifadeleri kullandı:

“2010'lu yıllara kadar hatta 2018'e kadar çift kutupluydu Kürtler arasında dağılım ve 2 tane faktör vardı. Biri dindarlık biri de Kürt kimliğini sahiplenme düzeyi, Kürt siyasetine yaklaşım düzeyi. Yani Kürt meselesi ile ilgili yaklaşım. Bu ikisine göre ya AK Parti’yi ya da HDP'yi destekleme vardı. Fakat son 15 yılda bu çeşitlendi, farklı eğilimler de oluşmaya başladı.

Burada da birkaç faktör var: Birincisi kentleşme düzeyi. Artık çok uzun zamandır İstanbul'da yaşayan, eğitimli, hatta orta, orta üst sınıf Kürt nüfus oluşmaya başladı ve burası farklı bir dinamiğe de gidiyor. Son 5 yıldırsa ekonomi bir faktör olmaya çok yoğun biçimde hayatımıza girdi Kürtlerde. Ve AK Parti'den en çok kopan kesim Kürtler oldu. Yani ilk AK Parti'yi terk eden seçmen grubu Kürtler oldu.”

"Kürtler AK Parti’den neden koptu?" sorusunun cevabına dair ise şöyle konuştu:

‘’Bunun iki sebebi var bir tanesi AK Parti son 5 yıldır ittifak ortağı ile birlikte daha milliyetçi ve Kürtlere bakışını değiştiren bir söylem içinde oldu. Orada bir şahinleşme oldu. Bununla birlikte ekonomik krizden en çok Kürtler etkilendi.

Sosyo ekonomik düzeyleri daha düşük olan İstanbul'daki Kürtler bunu diğerlerinden daha erken ve daha yoğun hissettiler, buna bir de kimlik meselesi eklenince AK Parti'den kopmuş hızlandı. Yani Türkiye genelinde diyelim AK Parti'den kopuş yüzde 15-20 ise nüfus arasında; bu Kürt nüfus arasında yüzde 25'lere 30’lara vardı. Eskiden 2010’larda AK Parti'nin birinci parti olduğu dönemler vardı Kürtler arasında.

Şimdi bu 2018'de bu üçte bire düştü. Bugün beşte bire düştü ve CHP de Kürtlerde bir ilgi odağı halinde. Özellikle genç nüfusta. Neredeyse AK Parti'yi geçti. CHP’nin gençlerde ikinci parti haline geldiğini söyleyebiliriz.’’