PeyamaKurd- Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda Ukrayna'ya adaylık statüsü verilmesi yönündeki tavsiye kararını kabul etti.
Verilen kararla ilgili açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukraynalıların AB çıkarlarını savunmak için “canlarını feda etmeye hazır olduğunu” ifade etti. Leyen, Moldova'ya "önemli reformlar" gerçekleştirmesi şartı ile AB adayı statüsü verilmesini tavsiye ettiğini belirtti.
Moldova’nın adaylığı için şart koşulurken, Gürcistan’ın adaylığının daha sonra değerlendirileceği bildirildi.
Leyen, "Ülke (Moldova) liderlerinin ekonomik reformlar ve yolsuzlukla mücadele konusundaki kararlılıklarını sürdürmeleri koşuluyla, adaylık için gerekli şartları karşılayabilecek potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Gürcistan'ın adaylık statüsü ise daha sonra yeniden değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.
23-24 Haziran tarihlerinde düzenlenecek olan Avrupa Konseyi Zirvesi'nde kararın resmileşmesi için liderler son sözü söyleyecek.
Avrupa Komisyonu’nun kararı, AB'nin büyük üye devletlerinden Almanya, Fransa ve İtalya liderlerinin Kiev'i ziyaretinin sonrasında alındı. 3 lider de ziyarette Kiev'in adaylık başvurusunu destekledikleri yönünde açıkça mesaj vermişti.