image

PeyamaKurd - Başbakan Mesrur Barzani, “Siyasi ve ekonomik anlaşmazlıklar, KYB'li bakanlar tarafından hükümetin boykot edilmesiyle değil, Bakanlar Kurulu çerçevesinde çözülmelidir” dedi.

“KYB, bize yardım etmedi”

Al-Monitor’a konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Hewkar Caf suikastı dosyasında kendilerine yardım etmediğini belirterek, “KYB, bu konudan dikkatleri uzaklaştırmak için ekonomik ve güç paylaşımına ilişkin diğer konuları abartıyor. Ki bu sorunlar hep vardı” dedi.

KYB’li bakanlardan hükümete dönmeleri için resmen çağrı yaptığını kaydeden Başbakan, “Kabine toplantıları sırasında KYB bakanlar ekibinden hükümete dönmelerini resmen talep ettim. Bakanlar Kurulu toplantılarında her türlü endişeleri diyalog yoluyla giderilebilir. Sorunları diyalog dışında çözmenin başka yolu yoktur” diye ekledi.

KYB’li bakanların Bakanlar Kurulu toplantılarına dönmesini umduğunu kaydeden Barzani, anlaşmazlıkların seçimlerin yapılmasını etkilememesi gerektiğini bildirerek, “Seçimler bu yıl yapılmalı ve hiçbir şey seçimi geciktirmemeli” dedi.

Irak ile bütçe görüşmeleri

Bağdat ile bütçe görüşmelerinde ilerleme olduğunu söyleyen Barzani, özellikle federal bütçenin onaylanması ve Kürdistan Bölgesi'nin payı kararından sonra iki taraf arasındaki görüşmelerde olumlu bir hava oluştuğunu belirtti.

“Bütçede yer alanlar istediğimiz gibi olmasa da bütçe ile ilgili tartışmalarda büyük ilerleme kaydedildi. Ancak kötü bir bütçe değil ve tüm Irak'ın çıkarına” diyen Başbakan, bütçenin Irak Parlamentosu tarafından kabul edilmesini umduğunu kaydederek, “Bütçenin onaylanması, hem Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasında hem de Bağdat ile diğer iller arasında ekonomik toparlanma için yapıcı bir ilişkinin başlangıcı olacaktır” diye konuştu.

Irak'ın petrol ve gazla ilgili ulusal bir yasaya ihtiyacı olduğuna da vurguda bulunan Başbakan, “Geçmişteki sorunların çoğu siyasi amaçlara yönelikti ve bütçe görüşmelerindeki olumlu atmosfer, Irak'ın uzun süredir sahip olmadığı bir ulusal petrol ve doğal gaz yasası üzerinde anlaşmaya varılmasını kolaylaştırabilir” dedi.

Kürdistan Bölgesi–ABD ilişkileri

“ABD ile doğal müttefikiz, ilişkilerimizin daha fazla desteklenmesini ve daha da geliştirilmesini umuyoruz” diyen Başbakan şöyle devam etti:

“ABD'nin doğrudan ve olumlu katkısı var. Bu nedenle kendine daha fazla güvenmeli ve Kürdistan Bölgesi'nin başarılarını desteklemeli. Kürdistan Bölgesi ABD'nin bölgede oynadığı olumlu rolün bir örneği olmalıdır.  ABD'nin Irak'ı acımasız bir diktatörlük rejiminden kurtarmada önemli bir rolü var.

ABD'nin Kürdistan Bölgesi'ni ortak değer ve ilkeleri paylaşan güçlü ve güvenilir bir dost ve müttefik olarak görmesini istiyoruz. Bu dostluğun bedelini ağır ödüyoruz, bu yüzden daha fazla siyasi, ekonomik ve güvenlik desteğine ihtiyacımız var.”

Suudi Arabistan-İran anlaşması

İran ve Suudi Arabistan arasında varılan anlaşmaya dair de konuşan Başbakan Barzani, “Bölgedeki gerilimi azaltacak her türlü girişimi memnuniyetle karşılıyoruz. Sorunları çözmek için barış ve diyalogu tesis edecek her türlü girişimi destekliyoruz” dedi.

Başbakan, Çin’in gözünün tüm Orta Doğu’da olduğunu ve Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere bölgedeki bazı ülkelerdeki varlığını genişlettiğini söyledi.