image

PeyamaKurd - Kürtler arasındaki sorunlara ve kardeşin kardeşi öldürmesi ile ilgili ortak fikirde olan Kürt Siyasetçiler, “Kürtler siyasi, inanç, mezhep ve fikirde ayrıldılar. Kürtlerin en büyük sorunu ittifaksızlıktır. Tüm Kürtler referandumda bir birlik oluşturmuş olsaydı, başarılı olurdu. Bugün ittifak olsaydı, kardeş kardeşi öldürmezdi. Dünyada Peşmergelerin kahramanlığı ve Kürtlerin savaşçılığı övgü ile anlatılıyor. Bugün eğer birlik olursak dünyada bir itibarımız olur. Birlik olmazsak hepimiz yok oluruz” ifadelerini kullandı. 

NETEW TV’de Zeynep Cager'in programına katılan Kürt siyasetçileri Abdulhakim Daş, M.Fevzi Fırat, Abdulbasit Hamou, Siraç Kırıcı gündeme ilişkin konulara değindi. 

PKK’nın Kürdistan Bölgesi’nde yaptığı saldırılara, Peşmerge ve polis güçlerine ilişkin saldırılara ve partiler arasındaki tartışmalara ilişkin neler düşünüyorsunuz? 

Mahmut Fevzi Fırat: “Kürtler arasında bu tür zaman yaşanıyor. Bunlardan bir tanesine örnek olarak 1994 yılı. O dönemde KDP ve PKK arasında bir çok sorunlar çatışmalar yaşandı. O zamanlar babam bir parlamenterdi. Başkan Mesud Barzani, Mam Celal Talabani ve Abdullah Özalan bir bir aralarında faks çekerlerdi. Sizler bu toprakların önderlerisiniz, buyrun aramıza girin. Barışmamız için sebep olun. Babam birçok kez bu görüşmeleri yaptı. Ö denemde birçok görüşmeler yaptığı halde barış bir türlü sağlanamadı. Babam bu andan sonra geri dönerek bir parti kurmayı istedi, her türlü Kürdü içinde barındıran geniş bir parti olmasını istiyordu. Esasında şunu dile getirmek gerekiyor. Kürtlerin birbirini öldürmesinde dış ellerin etkisi var. Başkan Barzani, bunu defalarca dile getirdi, kardeş kardeşi öldürmesi konusunda uyardı ama dış etkenlerin etkisi olduğu açıktır.” 

En büyük sorunlarımızdan biri Kürtler birbirlerini pek sevmiyor. Kürtler partilerini, değerlerini, her şeylerini seviyorlar ama birbirlerini sevmiyorlar. Hepimiz diyoruz kardeş kardeşi öldürmesin. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Abdulhakim Daş: “Her bir Kürt eğer dese ki ben yaşadığım topraklarını seviyorum, o zaman demeli ki kardeş kardeşin öldürülmesine karşıyım. Kürtlerin tarihine bakıldığında bu sorunların temeli Kürtlerin ittifaksızlığındandır. Bugüne kadar Kürtler bu konuları unuttular. Kürtler dünyada tek bir parti, tek bir mezhep değil, tek bir fikir değil. Ama Kürtler tüm konuların nedenini ortaya koymadı. Bu yüzden ki kardeş kardeşi öldürüyor. Her parti kendi fikirlerini ön plana koyduğu için tek bir ittifak üzerinden gitmiyoruz ve bu sorunlar ortaya çıkıyor. Bir vatan 4 parça ise, asırlardır zulüm altında yaşıyorsa her bir parçanın olduğu 4 devlet dahi Kürtlerin bir araya gelmesini istemiyor. İstiyorlar ki Kürtler her daim bir birilerine karşı husumet gütsün. Bugün Türkiye, Kürdistan Bölgesi’nin iyi bir konumda olmasını istemiyor, nitekim bunu geçtiğimiz yıllarda gördük. Referandumda bunu gördük. Kürtlerin bu ittifaksızlığı yüzünden bu tür şeyleri kaybettik. Bugün ittifak olsaydı kardeş kardeşi öldürmezdi. Bu Efrin elden çıktı, Türklerin desteklediği güçlerin ellerine geçti, bugün orası onların hakimiyetinde. Bu dört parça arasında Kardeşlik hukuku olmalı. Şuan bu Kürtler arasında yok. Partiler değil, Tüm Kürt halkı istiyor ki, ittifak olsun ve kardeş kardeşi vurmasın.” 

Siz Avrupa yaşıyorsunuz, şuan ki diyaspora 4 parça hakkında ve kardeş kardeşi öldürmesi konusunda hangi tarafı tutuyor. Siz konuda neler düşünüyorsunuz? 

Abdulbasit Hamo: “Eğer kardeş kardeşliğini bilseydi, kimse kardeşini öldürmezdi. Kabul edilir fikir vardır, kabul görmeyen fikir vardır. Eğer kabul gören bir fikre sahipseniz savaşmazsınız. Her 4 parça arasında husumet olmazdı. Bu Kürdistan topraklarında bir savaş olsun istiyorlar. Özellikle Irak Kürdistan’ın bunu istiyorlar. Referandum zamanında Başkan Mesud Barzani bir devlet olma yolunda gitti ve bugün de bir plan var. Nasıl ki Arapların, Türklerin ve Farisilerin bir devleti var, biz de bir devlet olalım. Ama bir fikir var ki Kürtler arasında bir olma fikrinden uzak ve kabul görmeyen bir fikir. Bugün Avrupa diyasporası her biri ayrı devlet olmasına rağmen her birinin kendilerine ait politikaları var. Tüm dünya milletleri birer devlet oldular, bizler devlet olamadık. Kürtler arasında ayrılıkçı düşünceler, mezhepler koyarsanız, birlik olmaz. Bugün Kürtler bu plana karşı uyanık olmalı. Ama bugün Kürdistan Bölgesi’nde Peşmergelere saldırılıyor ve Peşmergeler öldürülüyor. Bugün birileri istiyor ki içimizdeki birlik kaybolsun, birileri de istiyor ki Kürtler bir bütün olsun.” 

Kürdistan Bölgesi’ndeki partilerle ilgili fikriniz nedir, son günlerde yaşananlar için neler söylediğiniz ve kardeşin kardeşi öldürmesi konusunda neler düşünüyorsunuz? 

Siraç Kırıcı: “Bugün topraklarımızda yaşananlara baktığımızda ABD’nin ve Trump’ın Rojava bölgesi ile ilgili tutumunu gördük. Rojava’da birçok bölgeyi kaybettik, topraklarımız işgal edildi, parçalandık. Bugün Trump’ın rakibi olan Joe Biden hakkında bu topraklar konusunda uyuşan birçok fikrimiz var. Kürtler konusunda bir projeleri de var. Bugünlerde Başkan Mesud Barzani’nin medyada ve gazetelerde yayınlanan açıklamalarını görüyoruz. Burada Kürtlerle ilgili düşüncelerini ve Joe Biden ile ilgili açıklamalarını görüyoruz. Başkan Barzani Amerika ziyaretinde dönemin başkanı Obama’ya artık Kürtlerin bir devlet olmak istediğini ifade etmişti. Obama ise Başkan Barzani’ye Kürtlerle ilgili dosyanın yardımcısına ait olduğunu belirtti, o zamanlar yardımcısı Biden idi. Orada Biden, Başkan Barzani’ye biz birlikte Kürdistan’ın özgürlüğünü göreceğiz. Bugün ise yaşananlara baktığımızda sizin söylediğiniz bir ifadeyi ben söylemek istemiyorum. Ancak şehit olan Peşmerge’ye Allah rahmet ailelerine baş sağlığı diliyorum. Yaralı olan Peşmerge’ye ise acil şifalar diliyorum. Demeliyiz ki nerede bir Kürt destek istiyorsa orada yanında olmalıyız. Bugün bir Kürdistan Bölgesi’nde federal bir hükümet var, dünya siyasetinde kendini kabul ettirmiş. Ama bugün ise yaşananlarda üzücü ve bugün yol vermeyelim ki, birlik olmamızı istemeyen devletler var.” 

Kürdistan’ın 4 parçasında ne yapmalıyız ki, bu kardeş kardeşi öldürmesine engel olmalıyız. Nasıl bir şey yapmalıyız bu vatan ve millet için? 

Mahmut Fevzi Fırat: “Bazı konular vardır derin ve uzaktır. Bir zamanlar Kürtler kendileri için farklı ifadeler kullanırdı, herkes kendi aşireti ile kendini tanıtırdı ama bugün biz Kürdüz diyor. Bugün birbirine yaklaşan Kürtler içimizde var. Siraç kardeşimin dediği gibi bugün Joe Biden Global bir dünya istiyor. Bugün global bir dünya enternasyonal bir durumdur. Buradan bir umut ışığı çıkıyor. Bugün bizler dünya kamuoyunda diplomasimizi geliştirmemiz lazım. Bugün ki sorunlardan biri Kürtler diplomasisini ilerletmiyor. Bugün birbirlerine husumet güdüyor, benim ki büyük olsun, onun ki küçük olsun diye düşünüyor. Bazı Kürtler, benim partim olsun, kime ne olursa olsun beni ilgilendirmez diyor. Fakat bugün Kürtlerin önünde çok büyük bir fırsat var. Bugün husumet güdeceklerine yan yana gelselerdi, iradelerini kendilerine hedef kılsalardı ve zaruri hale geldi ki bir ittifak kurmaları gerekirdi.” 

Bu sorunlar hakkında, Kürtler arasındaki sıkıntılar konusunda kendi içinizde nasıl ifade ettiniz, nasıl bir düşünceniz oldu, Kürtler ve partiler hakkında? 

Abdulhakim Daş: “Kürtler arasında yaşanan sorunlar bizim canımızı yakıyor gerçekten. Bugün Rojava bir adım ileri gitti ve biz istiyoruz ki çok daha ileriye gitsinler. Orada birlik olmasını istiyoruz. Bugün Başur’da partiler bir olsaydı, belki referandumda yaşananlar olmayacaktı. Kürtler her acılar geçti ve bugüne kadar da hiçbir zaman başa gelmedi, bir yere varamadılar. Bugün Biden’a çok bağlanmamalıyız, çünkü yarın kendi çıkarlarına göre hareket ederler. Dün Trump da aynı şekilde Kürtleri desteklerken perde altından Türkiye ile anlaşmalar yapıyordu. Rusya da aynı şekilde. Büyük devletler her zaman kendi çıkarına göre hareket eder. Biden belki Trump’tan daha iyi olabilir ama ben inanmıyorum. çünkü o da kendi menfaatleri doğrultusunda hareket edecektir. Bugün de Kürtler kendi çıkarlarına göre hareket etmeli. Tüm Kürtler bir araya gelmeli. Belki bir ittifak olmazlar veya bir araya gelmezler ama bir hukuk aralarında olmalı.” 

Avrupa, Kürtler için nasıl bir şey yapmalı ki Kürtler bir araya gelsin, birlik olsun kardeş kardeşi öldürmesin. Nasıl bir adım atmalıyız, bu konuda fikirleriniz nelerdir? 

Abdulbasit Hamo: “Bugün bu bölgede siyasi haritalar yeniden çiziliyor. Bugün Avrupa’daki Kürtler diyasporada fikir olarak ilerlediler. Kürtler iki şey arasındadır. Beyaz ve siyah. Beyaz olan biz Kürdüz, kardeşiz. Siyah olanı ise, sen sensin, ben benim. Referandumda tüm Kürtler bir araya geldi, büyük bir başarı sağladılar. Bugün birlik dersen, dünyada bir itibarınız olur. Bugün Kürtler her 4 parçada Kürtler kendi çıkarını düşünüyor ve birbirlerini öldürüyor. Bugün hiçbir parti birbirleri ile geçinmiyor. Her parça kendi hususi çıkarlarını düşünüyor. Bazıları kendilerini Kürtlerin babası olarak gösteriyor ama Kürtlerin birliğini de istemiyor.” 

Partileri bir araya gelerek, kardeşin kardeşi öldürmemesi konusunda birbirleri ile anlaşsınlar veya anlaşmasınlar, buna bir çözüm bulmalılar. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? 

Biz her zaman şunu diyoruz, partiler konusunda birlik olabilecekler birlik olsun, bir olamayacaklar ise birbirleri ile iletişim kursun. İletişim dahi kuramayanlar birbirleri ile düşmanlık etmesinler. Bu bugün bizim şiarımızdır. Bugün partimiz tabiki Kürtler arasında ayrılık, çatışma olsun istemez. Buradaki tüm siyasetçilerin de ortak fikri budur ki, Kürtler arasında bu tür sorunlar ortadan kalsın, savaşmasınlar, birlik olsunlar istiyor. Bugün gidersek, hepimiz birlikte gideriz. Dünya herkes Peşmerge’nin kahramanlığından, Kürtlerin savaşçı özelliğinden övgü ile bahsediyor. IŞİD ile savaşta Kürtler dünyada ses getirdi. Trump bile bahsettiği zaman, Kahraman Kürtler, savaşçı Kürtler diye bahsediyor. Nasıl ki Kobani’de Peşmerge ile Kürt savaşçılar bir araya geldiyse, biz de bir araya gelelim.