
PeyamaKurd - Trump ve Erdoğan görüşmesinde, Erdoğan'ın gündeme getirdiği 50 Kürt vekilim var söylemi için HDP'den yanıt geldi. HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Erdoğan’ın söylemini Mahmut Esat Bozkurt’un, “Kürtler var ama Türklere hizmet için var” sözlerine benzeterek, “Erdoğan ‘20 milyon Kürt var’ diyor ama hiçbir hakları yok” ifadelerini kullanıyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmiş ve ikili görüşmede gündeme gelen Kürt tartışması için, Erdoğan, “Benim Meclis gurubumda 50 Kürt vekilim var, Kürtler ile bir sorunumuz yok” demişti.
HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Erdoğan’ın Kürt vekil çıkışını PeyamaKurd’e değerlendirdi.
Taşçıer, Erdoğan’ın görüşmede dile getirdiği 50 Kürt vekilim söyleminin doğru olamadığını, AKP gurubundaki bahsi geçen vekillerin hiçbirinin Kürtlük ile ilgisinin olmadığını dile getirerek, “Madem 50 Kürt vekili var Kürtler ana dil eğitiminden niye mahrum“ diye sordu.
Erdoğan’ın söylemini 1930’lu yılların Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’un, “Kürtler var ama Türklere hizmet için var” sözlerine benzeten Taşçıer, “Erdoğan ‘20 milyon Kürt var’ diyor ama hiçbir hakları yok” dedi.
‘Çıkıp bize anlatsınlar Kürtler için ne yapmışlar’
Buradan Erdoğan'a soruyorum diyen Taşçıer, Erdoğan'a şu soruları yöneltti: “Evet Mecliste 50 Kürt vekili var, fakat bunlar kimleri temsil ediyor? Madem bunlar Kürt şu ana kadar dili ve kültürleri ile ilgili ne gibi bir çalışma yapmışlar? Kürtçe konuşuyorlar mı? Kürtlerin hakları için şu ana kadar ne yapmışlar? Ne gibi çalışmaları var bunları çıkıp bize anlatsınlar da bizde bilelim.”
‘Kürt tarihi olan Hasankeyf’i sular altında bırakanlar bunlar’
AKP grubunda sözü geçen 50 Kürt vekil için bunlar nasıl Kürt diyen Taşçıer, “Meclis kürsüsünde Kürtçe konuştuğumuz için bize saldıranlar bunlar. Kürtlerin tarihi olan Hasankeyf sular altında kaldığında verdiğimiz önergeye ‘Red’ oyu kullananlar bunlar, Kürt dilinin eğitim dili olmasındaki çabalarımıza karşı çıkan yine bunlar, bu nasıl Kürtlüktür” ifadelerini kullandı.
AKP’nin Meclis grubun da 291 vekili var bunlarda 50 tanesi Kürt. Buna rağmen Türkiye’nin Meclisinde Türkçe dışında herhangi bir dili konuşmak yasak. Mecliste Türkçe dışında konuşulan dil meclis tutanaklarına (X) diye geçiyor, buna en çok maruz kalan dil ise Kürtçe.